Scenarkivet /

Shapes of States

Stina Nyberg

Vi sitter just nu på första raden i ett stort fyrkantigt rum med svarta ytor lämpat för diverse uppträdanden. I mitten av rummet hänger ett vitt draperi med långa streck målade på sig. Draperiet svajar långsamt och drömskt, som om det blåste lite på scenen. Det vilar ett mjukt ljus över golvet och över de första tre raderna. De som sitter längst bak undrar ibland vad jag som sitter längst fram pratar om. Jag är här för att tolka en dansföreställning för er, en berättelse om det som syns på scenen men även en historia i sig självt. 

 

Shapes of States spårar kroppens politiska historieskrivning genom att koppla samman 1920-talets folkhälsoideal med dagens träningsideal. Vad gör det dagliga kroppsformandet – i arbete, motion och vardag – för våra idéer om den friska samhällskroppen? Med stöd i Meyerholds biomekanik utvecklar dansarna i föreställningen ett rörelsespråk långt ifrån idéer om naturligt beteende. I en serie danser berättas istället en uppbruten historia om vår tilltro till köttets disciplinering.

 

Föreställningen kommer att syntolkas för att erbjuda ett annat perspektiv på hur vi kan förstå dansens former och innehåll. Du är välkommen att ta del av syntolkningen oavsett om du har en synnedsättning eller inte. 

 

Se filmad dokumentation här. 

 


Medverkande

Koreograf
Dans
Scenografi
Ljus
Kostym
Dramaturgi
Producent

Sök