Scenarkivet /

MARKET

Anna Westberg, en av Göteborgs mest etablerade dansare på frilansscenen i Göteborg, gästar GAS festivalen och scenen Atalante med solot Market, i koreografi av den legendariska amerikanska koreografen Deborah Hay. Anna har tidigare i år visat solot på Dansens hus i Stockholm och fått strålande recensioner. ”Lysande” skrev Örjan Abrahamsson i DN.  ”Knivskarp rörelsekvalitet” skrev Anna Ångström i SvD.

 

Sommaren 09 deltog Anna Westberg i Solo Performance Commissioning Project (SPCP), ett koncept utarbetat av Deborah Hay. Hay var en av medlemmarna i den banbrytande gruppen Judson Dance Theater, som verkade i New York i det tidiga sextiotalets postmoderna experiment inom dansfältet. Sedan dess har Hay oförtrutet arbetat vidare med att utforska vad dans och scenkonst är, och hur vi kan vidga vår förståelse av denna konstform.

 

SPCP innebär att deltagarna tar del av ett manus och lär sig ett solo koreograferat av Hay. Efter två veckors studier med Hay får deltagaren skriva ett kontrakt där de förbinder sig att, om de vill arbeta vidare med solot, repetera varje dag i minst tre månader innan verket visas för publik. Efter denna praktik äger de rätten att framföra solot som sin egen bearbetning.

Manuset och instruktionerna är utformade så, att de bearbetningar som har sitt ursprung i samma manus kan komma att se mycket olika ut. Deborah Hay ställer därmed frågor om själva begreppet ”koreografi”.

 

Joel Brindefalks musik är specialkomponerat till stycket och bygger på ett utdrag ur hans pågående verk Morphony. Det fungerar som en form av audiell scenografi som samspelar med dansen på ett påtagligt sätt. Kompositionen kan sägas vara ett beställningsverk i meningen att koreografin varit på förhand given. Men Annas personliga bearbetning har varit avhängig ljudets rum och intimt förbunden med musikens uttryck.

 

Läs mer

Medverkande

Koreograf
Dans
Musik
Ljusdesign
Kostym

Sök